Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

3 virale smaakprofielen voor de bakkerij-, patisserie- en chocolade-industrie

Taste Tomorrow trending smaken

12 aug. 2024

Retail
Cross-category
Taste Tomorrow
Patisserie
Hospitality
Trend Updates
Artisans
Hype & Trend Signal
Chocolate
Foodservice
Industry
Bakery
Trend
Chocolatiers

In de snel evoluerende voedselwereld staan zowel grootschalige fabrikanten als ambachtelijke producenten voor de constante uitdaging om de veranderende voorkeuren van de consument bij te houden. Daarom voeren we bij Taste Tomorrow grondige, always-on analyses uit om de voedingsindustrie voortdurend te ondersteunen en te inspireren door middel van onschatbare consumenteninzichten.

In dit artikel zijn we verheugd om drie smaakprofielen te laten zien die de huidige hypes weerspiegelen en klaar staan om innovatie aan te wakkeren.

1. Premiumisatie door verrijkende smaken

Klassieke smaken worden opnieuw uitgevonden met hoogwaardige alternatieven

Consumenten zijn voortdurend op zoek naar buitengewone smaakervaringen, dus we zien een verschuiving waarbij bekende smaken zoals de klassieke 'koffie' en bescheiden 'sinaasappel' plaats maken voor meer uitgesproken opties zoals 'Espresso Arabica' of 'calamansi', een citrusvrucht uit de Filipijnen. Deze verfijnde smaakopties verenigen het tegenstrijdige verlangen naar zowel unieke smaken als vertrouwde opties die mensen kennen en waar ze van houden.

De verschuiving van traditionele smaakprofielen naar gastronomische opties kan voortkomen uit de wens om aan te geven dat je een fijnproever bent met een sterk ontwikkeld gehemelte. Het is spannender en cooler om een yuzu-koekje te snacken dan een traditioneel citroenkoekje, vandaar de premiumisering van smaken die we nu zien gebeuren. Klassieke opties worden vervangen door vergelijkbare, maar meer high-end alternatieven. Denk daarbij aan:

  • Pistache - Siciliaanse pistachenoten
  • Vanille - Madagaskar vanille
  • Ham en kaas - op eikenhout gerookte honing, ham & emmentaler
  • Amandel - Amaretto
  • Munt - Marokkaanse munt
  • Tomaat - Balsamico geroosterde cherrytomaatjes
  • Citroen - Citroenen van de Amalfikust

 

Small-batch producent Dandelion Chocolate geeft hun chocoladerepen een sfeer van luxe, exclusiviteit en mystiek door hun single-origin repen op dezelfde manier te promoten als wijnen. In een limited-edition set repen hebben ze de cacaobonen gefermenteerd met een onderscheidende specerij. De bonen 'Kokoa Kamili, Tanzania, 2023 Harvest, Batch 1' kregen een kaneelfermentatie, wat volgens het chocolademerk leidt tot het proeven van toetsen zoals Devonshire-room, peer en vanille. Klinkt dat niet helemaal anders dan een "eenvoudige" reep kaneelchocolade?

2. Zoet en pittig

Een vurige samensmelting van comfort en opwinding

Tegenwoordig wil 65% van de consumenten wereldwijd combinaties van smaken proberen die in eerste instantie ongebruikelijk zijn. Swicy – de combinatie van zoet en pittig – raakt perfect die plek. Het gebruik van pittige of warmte-opwekkende ingrediënten in traditioneel zoete creaties, zoals cakes, sauzen, drankjes, gebak en chocolade, is absoluut ongewoon. Of dat was het in ieder geval vroeger.

Vooral in Canada, India, Indonesië, de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn consumenten dol op het gebruik van kruiden en vurige specerijen in zoete toepassingen, volgens onze Taste Tomorrow-gegevens. Kruidigheid geeft een element van opwinding en nieuwigheid aan traditionele geruststellende smaken, zoals chocolade, aardbei of vanille. En omdat kruidigheid technisch gezien geen smaak is, maar een zintuiglijke ervaring, brengt het ook een licht vurig of tintelend gevoel op tafel.

Nieuwe zoete en pittige gerechten zijn vaak geïnspireerd op pepers of hete kruidenmengelingen uit de wereldkeukens. Denk aan Koreaanse gochugaru pasta, Mexicaanse Tajin kruiden, Indonesische sambal oelek of Chinese krokante chili-olie. Naast kruiden voegen die smaakstoffen flair en avontuur toe aan gebak en chocolade.

De habanero chocolade mochi van Mochidoki is een perfect voorbeeld van hoe de onwaarschijnlijke combinatie van zoete en pittige smaken van over de hele wereld opwinding, nieuwigheid en sensatie brengt. De taaie, gevulde Japanse rijstsnack mochi krijgt een verrassende kick van Mexicaanse habanero, één van de heetste pepers die er zijn. De rijke en complexe cacaosmaak harmonieert buitengewoon goed met de pittige peper en de vurige smaak contrasteert mooi met de zachte mochi-textuur, voor wie het aandurft...

3. Op alcoholische dranken geïnspireerde creaties

Een toost op innovatie in alcoholische smaken

Wilt u dat uw producten opvallen in een overvolle markt? Kies voor spannende, op drankjes geïnspireerde creaties. Van sambuca en espresso cannoli tot champagne-chocoladerepen en een Guinness-cake, het gebruik van alcoholische dranken geeft complexiteit aan uw creaties, maar ook wat decadentie.

Specifieke alcoholische dranken die op dit moment een hype zijn, zijn bourbon, mezcal, sambuca, sherrywijn, champagne en cocktails zoals espresso martini, moscow mule en mojito. De likeuren geven elke traktatie een randje. Niet alleen omdat een chocolade-whiskytaart gewoon niet geschikt is voor kinderen, maar ook vanwege de diepte van de smaak. Mezcal – het gedurfdere broertje van tequila – zorgt voor rokerige tonen in een chocoladereep en sambuca combineert de punch van de alcohol met een verrassende dropachtige anijssmaak.

Dus ga je gang en geef je creaties wat boozy flair! Onthoud dat als het gaat om verwennen, ‘met mate’ de sleutel is. We willen dat consumenten verantwoord eten en genieten van lekkernijen, niet van katers.

Belangrijke landen voor deze trend

Groei in online gesprekken en zoekopdrachten met betrekking tot smaken geïnspireerd op alcoholische dranken binnen de bakkerij-, patisserie- en chocolade-industrie (vandaag versus vorig jaar):

Bang Bang Bakehouse is gespecialiseerd in rumcake, die ze een eigentijdse make-over geven door bijvoorbeeld een cocktail twist. Denk aan de coquito rumcake, deze smaakt naar de Zuid-Amerikaanse kokosrumcocktail, gegarneerd met geroosterde pecannotenkruimels. De makers van de rumcakes vinden dat het leven vaker gevierd moet worden, en wat is een betere manier om dat te doen dan met een snack met cocktailsmaak? Daarom verkopen ze de lekkernijen in individuele potten: zodat consumenten niet hoeven te wachten op een speciale gelegenheid om van hun rumfetti of espresso martini rumcake te genieten.

Over Taste Tomorrow

Taste Tomorrow is 's werelds grootste ecosysteem voor consumentenonderzoek in de bakkerij-, patisserie- en chocolade-industrie. Always-on tracking van lokaal en wereldwijd consumentengedrag, -attitudes en -keuzes biedt waardevolle, diepgaande inzichten voor bakkers, patissiers, chocolatiers, foodretailers en fabrikanten. We kunnen deze inzichten gebruiken om de evolutie van trends te volgen en nieuwe trends te onthullen. Ontdek meer over onze methodologie.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en consumenteninzichten in de branche

Sluit je aan bij duizenden bakkers-, patisserie- en chocoladeprofessionals die vertrouwen op Taste Tomorrow voor inspiratie. Mis het niet - abonneer u nu op onze nieuwsbrief en creëer meer relevante productinnovaties!

Ontdek onze andere artikelen

3 spraakmakende concepten uit de voedingsindustrie die momenteel trending zijn

3 spraakmakende concepten uit de voedingsindustrie die momenteel trending zijn

Ontdek 3 innovatieve concepten in bakkerij, patisserie en chocolade met Taste Tomorrow. Van AI-gedreven gemak tot gedurfde samenwerkingen en zoet-hartige fusies.

3 trendy texturen in de kijker voor patisserie, bakkerij en chocolade-innovaties

3 trendy texturen in de kijker voor patisserie, bakkerij en chocolade-innovaties

Verbeter uw bakkerij-, patisserie- of chocoladeaanbod met inzichten van Taste Tomorrow. Ontdek 3 belangrijke texturen die de voorkeuren van de consument bepalen - van chewy tot flaky - en blijf de markt voor.

De 3 populairste chocoladetrends voor 2024

De 3 populairste chocoladetrends voor 2024

Aan welke chocolade-innovaties moet u werken? In deze voorspelling voor de chocolade-industrie voor 2024 belichten we de chocoladetrends die het populairst zijn of het snelst opkomen onder consumenten over de hele wereld.

De 3 populairste bakkerijtrends voor 2024

De 3 populairste bakkerijtrends voor 2024

Ontdek de top 3 bakkerijtrends die voor 2024 worden voorspeld in deze trendanalyse van Taste Tomorrow.

De 3 populairste patisserietrends voor 2024

De 3 populairste patisserietrends voor 2024

Maak je klaar om innovatie in je patisseriecreaties te brengen en er wat trends bovenop te strooien. We hebben de drie belangrijkste consumententrends voor 2024 op een rij gezet die voortkomen uit ons laatste wereldwijde onderzoek van Taste Tomorrow.

De 5 grootste voedingstrends die elke bakker, patissier en chocolatier moet kennen

De 5 grootste voedingstrends die elke bakker, patissier en chocolatier moet kennen

Taste Tomorrow consumenten onderzoek helpt bakkers, patissiers en chocolatiers om de vinger aan de pols te houden. Om de concurrentie voor te zijn, gebruik deze 5 focus trends voor 2023 en daarna.