Het lijkt erop dat u Internet Explorer 11 gebruikt. Dit wordt niet ondersteund door deze website. We raden u aan om Google Chrome te gebruiken voor de beste browser-ervaring.

Pain à la grecque

Ingrediënten

Brood van de "grecht"

De naam ‘Pain à la grecque’ verwijst niet naar Griekenland, maar is afgeleid van ‘grecht’, het Brussels woord voor gracht. In het centrum van Brussel, niet ver van de Wolvengracht, deelden de Brusselse augustijnen in de 16de eeuw brood uit aan de armen. Dit brood werd door de bevolking Wolf-Grecht-brood genoemd. Door de Franstalige invloed in Brussel werd de naam vervormd tot pain à la grecque, en daarna zelfs terugvertaald naar het Nederlands als Grieks brood.

Werkwijze

Kneedtijd (spiraal) 3 min. in 1ste versnelling + 4 min. in 2de versnelling. De Soft’r Cashmere Acti-Plus en de Mimetic Incorporation (of Micram of boter) toevoegen en nogmaals 3 min. in 1ste versnelling + 4 min. in 2de versnelling.  
Basistemperatuur* 60°C  
Deegtemperatuur 26°C  
Massarijs 15 min.  
Afwegen 200 g, licht langmaken en in grove suiker leggen.  
Bolrijs 15 min.  
Opmaak Langmaken in de grove suiker tot een lengte van 60 cm en deze op een ingevette bakplaat leggen. Nadien 20 min. laten rijzen en plat duwen tot een breedte van 6 cm.  
Eindrijs 50 min., 28°C, 80% R.V.  
Decoratie voor het bakken Licht bestrooien met grove suiker.  
Oventemperatuur 220°C  
Baktijd 12 à 14 min. De sleutels gesloten houden.  

*Basistemperatuur - omgevingstemperatuur - bloemtemperatuur = watertemperatuur

Ontdek

Gelijkaardige recepten